Multiresistentit bakteerit

Multiresistentit bakteerit MRSP ja ESBL

Multiresistentit bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa niin eläimiä kuin ihmisiä ja yleistyy jatkuvasti. Ongelma johtuu antibioottien liikakäytöstä. Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja esiintyy erityisesti Intiassa ja muualla Aasiassa, missä antibioottien käyttö on erittäin runsasta. Vastustuskyky mikrobilääkkeille lisääntyy jatkuvasti myös Euroopan maissa, sekä tuotanto- että lemmikkieläimillä kuin ihmisilläkin.

Koirien tyypillisimmät multiresistentit bakteerit ovat MRSP (metisilliiniresistentti Stafylococcus pseudentermedius), joka vastaa ihmisten sairaalabakteeria MRSA:ta ja ESBL, joka on suolistobakteereille (koirilla tyypillisesti E.coli) kehittyvä ominaisuus. Näiden bakteereiden kantajia löytyy myös suomalaisista koirista, ja vaikka asia on huolestuttava, esimerkiksi Kennelliitto hyväksyy edelleen MRSP-positiivisten narttujen pennuttamisen. Suurin syy multiresistenttien bakteerien kehittymiselle on liiallinen antibioottien käyttö. Ne voivat myös tarttua emokoiralta pennuille. Koska esbl-ominaisuutta on myös tuotantoeläimillä (erityisesti broilereilla), voi se levitä koiraan myös kypsentämättömän ravinnon kautta. Lisäksi bakteerit voivat levitä tartuntana. Koiran eristämistä muusta maailmasta ei enää suositella, mutta multiresistenttiä bakteeria kantavan koiran ei kannata antaa seurustella pienten lasten tai sellaisten ihmisten tai eläinten kanssa, joiden immuunipuolustus on jonkin lääkityksen tai sairauden vuoksi heikentynyt. Kantajuus ei yleensä aiheuta ongelmia perusterveelle eläimelle itselleen, mutta tartuntavaaran takia siitä on aina ilmoitettava eläinlääkäriaikaa varatessa. Koiraa ei tarvitse eristää muusta perheestä, jos se on ollut jo pidemmän aikaa tekemisissä perheen muiden eläinten kanssa. Hyvän hygieniatason ylläpito on tärkeää: pissat ja kakat korjataan normaalisti, ja vahinkojen sattuessa sisälle alue on hyvä puhdistaa vielä mikrobeja tuhoavalla Virkon S -liuoksella tai vastaavalla. Lisäksi on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta: kädet tulee pestä vedellä ja saippualla (sormien välejä ja kynnenalusia unohtamatta) aina koirakontaktin jälkeen. Käsidesin käyttöä ei normaaleissa kotioloissa suositella. Koiran suukottelua tulee välttää.

MRSP on koiraspesifinen bakteeri, joten se ei tyypillisesti tartu koirasta ihmiseen, mutta sitä kantava koira voi tartuttaa muita koiria. MRSP vaatii tarttuakseen suoran iho- tai limakalvokontaktin eikä se tartu esim. ulosteen tai virtsan välityksellä. Usein pitkään samassa taloudessa elävillä koirilla on MRSP. Se voi myös olla vaikeiden ihosairauksien taustalla. ESBL voi tarttua koirasta myös ihmiseen ja tartunnan voi saada eritteiden (sylki, uloste, virtsa) välityksellä. ESBL voi aiheuttaa sekä ihmiselle että eläimelle mm. kroonisia virtsatietulehduksia. Koira saattaa myös ajan kuluessa puhdistua näistä bakteereista, mikäli se on perusterve eikä antibioottikuureja anneta. Ongelmia saattaa tulla silloin, kun ESBL- ja/tai MRSP-positiivinen koira sairastuu ja hoidot eivät auta. Pahimmassa tapauksessa voidaan päätyä eutanasiaan, jos toimivaa lääkitystä ei ole.

Viipurin Koirat ry seuraa resistenttien bakteerien kantajuutta viipurilaiskoirilla. MRSP-bakteerin kantajuus on todettu kahdella vuonna 2017 saapuneella koiralla. Näistä toinen on myöhemmin käynyt kontrollinäytteessä, joka oli puhdas. Oireettomia ESBL-bakteerin kantajuuksia on todettu vuonna 2017 useita, erityisesti juuri Suomeen saapuneilla koirilla. Kontrollinäytteiden perusteella näyttää siltä, että ESBL-kantajuus poistuu kotioloissa valtaosalta kantajista joidenkin kuukausien kuluessa. 

Yhdeltä Suomeen tulleelta koiralta on todettu vuonna 2017 kolistiiniantibiootille vastustuskykyinen E.coli-bakteeri (ks. tiedote). Vastustuskykyä aiheuttavaa mcr-1 -geeniä ei kuitenkaan enää todettu kontrollinäytteestä, joka otettiin kaksi kuukautta Suomeen tulon jälkeen.

 

Lue lisää: