Viipurin koiratarhat

Yhdistyksemme avustaa kahta Viipurissa sijaitsevaa kodittomien koirien tarhaa. Molemmilla tarhoilla koirien elinoloja pyritään parantamaan mm. aitauksia ja koppeja rakentamalla. Viipurin Koirat ry avustaa tarhoja myös mm. hankkimalla koirille ruokaa ja kustantamalla sterilaatioita ja etsimällä koirille sitoutuneita koteja. Tarhat ovat yksityisiä ja lahjoitukset ovat niiden toiminnalle välttämättömiä.

Rakennushankkeita voit seurata Ajankohtaista-osiosta ja lukea pieniä tarhamatkaraportteja kuvineen Facebook-sivuiltamme.

Irinan tarha

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Irinan tarha sijaitsee entisen meijerin tiluksilla Viipurin lähikylässä. Olosuhteet ovat alkeelliset eikä juoksevaa vettä tai viemäröintiä ole. Tarha koostuu pienestä yksinkertaisesta päärakennuksesta ja ulkotarhoista. Rakennusta ympäröi aidattu tarha, joka on jaettu pienempiin osiin ja suurempiin keskipihoihin. Päärakennuksessa on kymmenkunta sisäaitausta ja muutamasta on yhteys myös ulkoaitauksiin. Ennen sisätiloja lämmitti talvisin 2 kaminaa, mutta talvella 2012 sisähuoneisiin asennettiin infrapunalämmittimiä. Purkukuntoinen päärakennus poistettiin käytöstä vuonna 2018. Syksyllä 2019 tarhalle rakennettiin suomalaisten avustuksella kahdesta huoneesta koostuva koiramökki, jossa kaikkein pienimmät ja lyhytkarvaisimma koirat saavat asua. Lähes kaikki tarhalla toteutetut rakennushankkeet on toteutettu suomalaisten lahjoittamilla varoilla ja osin talkoovoimin. Suurin yksittäinen hanke on ollut klinikkarakennus, jossa pystytään sterilisoimaan ja hoitamaan sairaita koiria.

Suurin osa tarhan noin paristasadasta koirasta majailee erillisissä ulkoaitauksissa. Muutamat kopit siellä täällä tarjoavat suojaa säältä sekä lepopaikan. Aitauksiin talvella 2015-2016 rakennetut katokset tarjoavat suojaa sateelta. Pennut asustavat vajamaisissa rakennuksissa, missä infrapunalamput ja eristetyt sisäkopit lämmittävät niitä hiukan. Myös aitojen ulkopuolella elää koiria, jotka tulevat hakemaan ruokaa tarhalla kävijöiltä ja hakevat suojaa meijeriä ympäröivistä navetan raunioista. Irinalla on myös kotonaan sekalainen koira- ja kissalauma. Kissoja on useita kymmeniä.

Venäjältä saatava apu on vähäistä ja Irinan tarha toimiikin nykyään pitkälti Viipurin Koirat ry:n avustamana. Se turvautuu suomalaisapuun viikottaisessa ruuanhankinnassa, juomaveden hankinnassa, sterilisointi- ja rokotuskulujen kattamisessa sekä lämmityslaskujen maksamisessa. Viipurin Koirat ry tukee tarhaa myös palkkakuluissa. Tarhalla on Irinan lisäksi 3–4 työntekijää.

Olgan tarha

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Olgan tarha sijaitsee hänen omassa kodissaan ja kotipihallaan Viipurin laitamilla. Olgan hoivissa majailee hänen lukuisten omien kissojen ja koiriensa lisäksi useita kodittomia koiria. Koirat pääsevät aitauksista vuoronperään jaloittelemaan itse pihamaalle, ja jokunen onnekas pääsee myös Olgan omaan taloon lämmittelemään. Pienet koirat asuvat pääasiassa Olgan kotona kamiinan lämmössä. Koiria on Olgan hoivissa yleensä 40-85.

Kesällä 2015 osa Olgan huonokuntoisista koiramökeistä purettiin ja tilalle pystytettiin lämpöeristetyt mökit. Olgan talo tuhoutui palossa kesällä 2016 ja uutta taloa rakennettiin syksyn ja talven 2016-2017 ajan. Viipurin Koirat ry on tukenut Olgan tarhaa mm. rahoittamalla aitausten ja koiramökkien rakentamista sekä ruuan ja rokotusten hankintaa. Suomalaisadoptiot ovat tärkeä apu Olgalle, joka pyörittää tarhaansa yksin, eikä voi ottaa vastaan kovin montaa apua tarvitsevaa koiraa kerrallaan.
 

Elenan tarha Svetogorskissa

Elena ystävineen on vuodesta 2012 alkaen auttanut seudun kulkukoiria ja -kissoja. Hän on toimittanut löytämiään koiria Viipurin tarhoille ja majoittanut niitä myös kotiinsa sekä ystävänsä kesämökkitontin laitamilla oleviin koppeihin. Vuonna 2017 Elena sai ostettua tontin, johon on rakennettu parempia aitauksia ja tiloja koirille. Viipurin Koirat auttaa Elenaa tässä tavoitteessa ja on osallistunut rakentamiskuluihin, toimittanut Elenalle materiaaleja sekä rakentanut lämpöeristettyjä koppeja. Yhdistys myös maksaa koirien ruoka-, eläinlääkäri- ja sterilisaatiokuluja.