Arkisto

Tiedote 19.11.2017

  19.11.2017

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisi 17.11.2017 tiedotteen, jossa kerrottiin, että venäläisen löytökoiran ulostenäytteestä on löytynyt kolistiini-antibiooteille resistentti bakteeri. Tämä on Eviran mukaan ensimmäinen kerta, kun kolistiinille resistenttejä bakteereja on löytynyt Suomessa olevasta eläimestä.

Löydös tehtiin Viipurin seudulla asuvan koiran ulostenäytteestä. Näyte otettiin heinäkuussa 2017, jolloin vapaaehtoisista koostuva Viipurin Koirat ry pyrki selvittämään toisen antibiooteille resistentin bakteerin, ESBL-E.colin, yleisyyttä Viipurin seudun koiratarhoilla ja mahdollisten kantajien määrää sieltä Suomeen muuttaneissa koirissa. Näytteet otettiin Viipurin Koirat ry:n aloitteesta, ja kaikkiaan noin sadan koiran näytteet on tutkittu yhdistyksen toimesta ESBL:n varalta tähän mennessä. Lisäksi useat viipurilaiskoiran omistajat ovat käyneet testauttamassa koiransa. Valtaosa näytteistä otettiin sellaisilta Suomessa olevilta koirilta, joiden saapumisesta oli kulunut vain vähän aikaa. Venäjällä otetut näytteet toimitettiin Suomeen ja Eviraan analysoitaviksi. Ikävä tieto jatkotutkimuksissa tehdystä kolistiiniresistenssiin liittyvästä löydöksestä saatiin kolme kuukautta myöhemmin. Tällä välin koira, jonka näytteestä löydös tehtiin, oli ehtinyt muuttaa suomalaiseen kotiin. Koira oli bakteerin kantaja, eli se oli kliinisesti terve, mutta sillä oli mcr-1 -geenillä varustettua E.coli-bakteeria suolistossaan.

Bakteerien muuttuminen antibiooteille resistenteiksi on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa kaikkia maita ja pahenee jatkuvasti. Runsaasti lääkityistä tuotantoeläimistä nämä bakteerit voivat päätyä esimerkiksi kypsentämätöntä lihaa syövään eläimeen tai ihmiseen. Kolistiini-antibiootin käyttö on erityisen runsasta Kaakkois-Aasiassa, missä sitä ei käytetä ainoastaan infektioiden hoitoon vaan sikojen ja broilereiden jatkuvana kasvunedistäjänä. Vuonna 2015 Kiina julkisti tutkimuksen, jonka mukaan sikäläisestä sianlihasta on löytynyt uudenlaisia kolistiinille vastustuskykyisiä bakteerikantoja. Tutkimuksen mukaan vuonna 2014 viidesosa tutkitusta kiinalaisesta sianlihasta sisälsi näitä bakteereja. Leviämisvauhti on nopea, sillä kolistiiniresistenssiin liittyvää mcr-1 -geeniä on sittemmin löytynyt useassa maassa ja maanosassa tuotanto- ja lemmikkieläimistä sekä elintarvikkeista. Sitä on löytynyt myös koiranruoasta ja nyt siis myös koirasta, joka sijaitsi näytteenottohetkellä joidenkin kymmenien kilometrien päässä Suomen itärajasta. Oletettavasti tartunnan lähteenä on toiminut teurasjäte, jota syötetään tarhan koirille silloin, kun muuta ruokaa ei ole.

Se, että löydös tehtiin juuri koirasta, on sattumaa. Tarhaolosuhteissa asuvilla koirilla on kuitenkin suuresta koiramäärästä ja hygieniaan liittyvistä haasteista johtuen keskimääräistä koiraa suurempi riski saada suolistoonsa resistentti bakteeri. Se, että löydös tehtiin juuri venäläisestä koirasta, eikä vaikkapa kreikkalaisesta tai italialaisesta, on sidoksissa siihen suureen määrään näytteitä, joka Eviralla on ollut viipurilaiskoirista käytettävissään.

Viipurin Koirat ry on vapaaehtoisten muodostama rescueyhdistys, joka tukee Viipurin seudulla tehtävää eläinsuojelutyötä, avustaa löytökoiratarhoja ja etsii kodittomille koirille sitoutuneita koteja Suomesta. Yhdistys noudattaa koirien maahantuonnissa lakeja ja maahantuontimääräyksiä. Lakisääteisen rabiesrokotuksen ja ekinokokkilääkityksen lisäksi koirilla on tuotaessa kattavat rokotukset mm. penikkatautia ja leptospiroosia vastaan. Aivan kaikkia taudinaiheuttajia ei kuitenkaan pystytä torjumaan tai tutkimaan ennalta. Antibiooteille resistenttien suolistobakteerien leviämistä on hyvin vaikea torjua. Viranomaisilla ei toistaiseksi ole Suomessa eläinten maahantuontiin tai ihmisten matkustamiseen liittyvää ohjeistusta, joka koskisi resistenttejä bakteereja. Aasiaan suuntautuvan matkailun myötä ESBL-bakteereja kulkeutuu Suomeen jatkuvasti myös ihmisväestön suolistossa.

Kolistiiniresistenttien bakteerien seulomiseen ei ole Eviran tutkijan mukaan olemassa vielä täsmäseulontamenetelmiä. Vielä ei myöskään tiedetä, kuinka helposti mcr-1 -geeni mahdollisesti poistuu kantajan suolistosta. Bakteerin kantajana Suomeen saapunut koira onkin lisätutkimuksen kannalta mielenkiintoinen. Viipurin Koirat ry jatkaa asian selvittämistä yhteistyössä Eviran kanssa.

Yhdistys pyrkii jatkossakin panostamaan ennaltaehkäisevään työhön, johon sisältyy mm. antibioottien ja eläinperäisen ravinnon käyttöön sekä hygieniaan liittyvät ohjeistukset venäläisille yhteistyökumppaneille sekä resurssien mahdollistaessa sellaiset toimet, jotka edistävät hygieniaa, ehkäisevät infektioita ja ylläpitävät tai parantavat koirien vastustuskykyä tarhoilla. Tällainen toimi on esimerkiksi rokotussuojan laajentaminen. Viipurin Koirat ry toivoo, että antibioottiresistenssin lisääntyminen saisi enemmän huomiota myös Venäjällä, koska resistenssiongelma on yhteinen eikä tunne valtioiden rajoja.

Viipurin Koirat ry 19.11.2017

 

Suomeen saapuneet koirat 13. ja 14.12.

  16.12.2017

Tällä viikolla Suomeen pääsi seitsemän onnekasta koiraa. Keskiviikkona hoitoon matkustivat reippaat pennut Miko ja Susu sekä aikuinen Shtolle-tyttö Olgalta. Myös koiravanhus Kustaa pääsi aktiivin luo Suomeen.

Mahdille, Marusjalle ja Fifille torstai oli toivoa täynnä ja kolmikko muutti suoraan omiin koteihin. Onnea kaikille kodin ja hoitopaikan saaneille!


Shtolle sai vihdoin hoitopaikan Suomesta.


Pikku-Miko ilahduttaa hoitopaikassa ja jatkaa kodin etsintää Suomesta käsin.


Pieni Susu on nyt askeleen lähempänä omaa kotia.


Vanha Kustaa-pappa ei enää värjöttele tarhalla.


Fifi valmistautumassa suihkuun.


Fifi hoitopaikassa ja sohva hallussa.


Mahti odotti omaa kotia kesästä lähtien ja nyt vihdoin löysi sellaisen!


Hylätty Marusja ei ole enää koditon.

 

Suomeen saapuneet koirat 7.12.

  10.12.2017

Neljä onnekasta koiraa käänsivät uuden sivun elämästään tällä viikolla: omaan kotiin muutti Haku-poika ja hoitopaikkoihin nuoret Taavetti, Kenya ja Zelda. Paljon onnea kodin ja hoitopaikan saaneille!


Kenya hoitopaikassa ensimmäisenä iltana.


Taavetti matkalla hoitopaikkaan - mutta ensin vielä yksi nakin palanen.


Haku lähdössä omaan kotiin.

 

Pikkujoulupuistoilu Helsingissä 17.12.

  9.12.2017

Perinteeksi muodostunut glögintuoksuinen pikkujoulupuistoilu järjestetään taas Pitkäkosken koirapuistossa Helsingissä. Tällä kertaa tapahtuma järjestetään sunnuntaina 17.12. klo 12-14. Tervetuloa!

Koirapuisto sijaitsee Pitkäkosken ulkoilumajan läheisyydessä osoitteessa Kuninkaantammentie 20, Kaarela. Ulkoilumajan parkkipaikalta on 200 metrin kävelymatka, tapaamme suurien koirien puolella. Voit halutessasi tuoda pieniä lahjoituksia tai tervehdyksiä Viipuriin vietäväksi, mutta tapahtuman ensisijaisena tarkoituksena on tarjota mahdolllisuus mukavaan yhdessäoloon (suuremmista lahjoituksista pyydämme ottamaan yhteyttä etukäteen).

 

Joulukeräys Forssassa 22.12. asti

  9.12.2017

Dogfeelgood (Hämeentie 5, Forssa) kerää lahjoituksia Viipuriin vietäväksi 22.12. asti. Yhdistyksen edustaja on tavattavissa myymälässä 16.12 klo 10-14. Esittelytapahtuman aikana myytävänä myös yhdistyksen kannatustuotteita. Tervetuloa!

 

Joulukeräys Vantaalla 11.-16.12.

  7.12.2017

Porttipuiston Musti & Mirri -myymälä ottaa vastaan yhdistykselle meneviä lahjoituksia 11.-16.12.. Toivomuslistalla myös täällä ovat erityisesti Starter- sekä Mother & Babydog -ruoat, Nutri-plus-geeli ja koirien maitohappovalmisteet. Yhdistyksen edustajat ovat myymälässä paikalla 16.12. klo 10-16 pikkujoulutunnelmissa. Mukana myös Trimmis Pet Spa esittelemässä palveluitaan ja antamassa vinkkejä mm. kynsien leikkaamiseen, sekä vakuutusyhtiö Pohjantähti kertomassa siitä, minkälaisen vakuutuksen voi rescuekoiralle ottaa.   

Suomeen saapuneet koirat 29.11. ja 30.11.2017

  7.12.2017

Marraskuun viimeisillä kyydeillä saapui yhteensä 11 koiraa ja yksi kissa uuteen kotimaahansa, sopivasti itsenäisyyspäivän alla. Torstain 29.11. kyydissä saapuivat omiin koteihinsa matkanneet Fidel ja Frida sekä pikkuinen Lonna. Hoitopaikkoihin pääsivät tyttöset Hille ja Sandy. Perjantain 30.11. kyydissä matkasi kuusi kotihoitolaista: pienet Dina ja Shulia Olgan tarhalta sekä Hero, Salsa, Siiri ja Terho Irinan tarhalta. Hännänhuippuna kulki Taiga-kissa, jota oma koti oli odottanut jo pitkään.

Molempien päivien paluukyydeissä lähetettiin tuttuun tapaan lahjoituksina saatua ruokaa Viipuriin.

Frida

Frida kotona

Fidel

Lonna

Hille

Sandy

Lahjoituksia Viipuriin 29.11.2017

Dina

Hero

Salsa

Terho

 

 

Suomeen saapuneet koirat 23.11.2017

  6.12.2017

Marraskuun pimenevässä illassa 23.11. saapui Suomeen yhdeksän koiraa. Onnekkaat Ally, Awa, Cosmo, Hali, Hapsu, Henna, Larissa, Pulmu ja Tabitha eivät ole enää kodittomia tarhakoiria, sillä niistä jokainen matkasi omaan kotiin. Viipurin Koirat kiittää ja onnittelee uusista perheenjäsenistä!

 

Ally ja omat ihmiset

Ally kotona

Awa

Cosmo

Hali

Hapsu

Henna

Larissa

Pulmu

 

Tabitha

 

 

Joulukeräys Helsingin Malmilla 11.-16.12.

  4.12.2017

Helsingin Musti ja Mirri Malmi järjestää 11.-16.12. Viipurin Koirien hyväksi joulukeräyksen, jonka aikana myymälään voi tuoda lahjoituksia Viipurin tarhoille toimitettavaksi. Erityisesti toivomme lahjoituksina Starter- sekä Mother & Babydog -ruokia, Nutri-plus-geeliä ja koirien maitohappovalmisteita.

Lauantaina 16.12. klo 15:30-17 yhdistyksen porukkaa tavattavissa myymälässä.

Tervetuloa!

 

Joulumyyjäiset Espoossa 9.12.

  28.11.2017

Viipurin Koirat on mukana myös 9.12. Espoon Laaksolahdessa järjestettävissä myyjäisissä! Tapahtumapaikkana Laaksolahden monitoimitalo osoitteessa Lähdepurontie 2.

Tervetuloa tekemään hyvän mielen jouluostoksia :)

            

 

Joulukeräys Joensuussa 4.-9.12.

  23.11.2017

Joensuun Musti & Mirri -myymälässä järjestetään joulukeräys sekä yhdistyksen esittelypäivä 9.12., jolloin paikan päällä on tavattavissa yhdistyksen edustaja. Facebook-tapahtumaan pääset tästä.

 

Kulkurien joulumyyjäiset Helsingissä 2.-3.12.

  22.11.2017

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kaksipäiväiset joulumyyjäiset järjetetään tänäkin vuonna Pakilan nuorisotalolla (Lepolantie 19). Paikan päälle ovat tervetulleita myös koiravieraat!

Myyjäiset ovat avoinna la 2.12. klo 11-16 ja su 3.12. klo 10-14. Täältä hankit joulun parhaat lahjat ja herkut ja autat samalla kodittomia koiria!

Tervetuloa!

 

Pages