Sterilisoinnit ja klinikkarakennuksen tilanne Irinan tarhalla

Avustamme Viipurin tarhoja usein sekä sterilisointi- että muissa lääkärikustannuksissa. Aina näistä ei uutisoida erikseen, mutta nyt yhdistyksellä on asiasta erityistä kerrottavaa.

Viipurin kaupunki teki vihdoin kesäkuussa odotetun sopimuksen julkisin varoin tapahtuvasta sterilisointitoiminnasta vuodelle 2017. Koko alkuvuoden tarhoilla odotettiin kuumeisesti sitä, että kaupunki valitsisi jonkin yrityksen toteuttamaan Leningradin alueen sterilisointiohjelmaa Viipurin seudulla. Sopimuksen saanut liikkuva klinikka leikkaa irtokoiria ja käy tänä vuonna maksutta myös tarhoilla. Apu on rajallista, sillä Irinan tarhalle klinikka-auto ehtii arviolta joulukuussa eikä Olgankaan tarhalla voitu keväällä jäädä odottamaan kaupungin päätöstä, kun teinikoirat tulivat sukukypsiksi.

Liikkuva klinikka Doktor Nebolit sterilisoi koiria Irinan tarhan edessä joulukuussa 2016. Kuva: Ira Müller

Irinan tarhalle saapuu jatkuvasti leikkaamattomia koiria ja pennut kasvavat sukukypsään ikään. Pentuja suorastaan tulvii tarhalle tällä hetkellä, vaikka kaikki aitaukset ovat enemmän kuin täynnä ja Irina on joutunut kieltämään ihmisiä tuomasta enempää. Sterilisointien toteuttaminen on jatkuva haaste ja hinnaston mukaiset, paikallisilla klinikoilla tapahtuvat leikkaukset ovat tarhojen ulottumattomissa korkean hinnan vuoksi. Apuun tarvitaan eläinlääkäri, joka on valmis tekemään leikkauksia huomattavasti listahintoja halvemmalla. Lisäksi tarvitaan vapaaehtoisia kuljettamaan koiria klinikalle ja lahjoittajia, joiden avulla saadaan katettua lääkkeistä ja tarvikkeista aiheutuvat kulut.

Osa Irinan tarhan lukuisista pennuista heinäkuussa 2017. Kuva: Ira Müller

Viipurin Koirat ry käynnisti keväällä 2016 keräyksen, jonka tavoitteena oli rakentaa Irinan tarhalle oma pieni klinikkarakennus, jossa leikkauksia voitaisiin jatkossa tehdä. Tarhalla ei ole ollut mitään sopivaa sisätilaa tähän tarkoitukseen ja joskus koiria onkin leikattu taivasalla tarhan pihalla tai käytävällä muiden koirien keskellä. Elokuun puoliväliin mennessä varoja oltiin saatu kerättyä reilut 5000 euroa ja klinikkarakennuksen pystyttäminen päästiin aloittamaan. Matkan varrella oli haasteita, sillä soisesta maaperästä johtuen perustustyöt osoittautuivat arvioitua vaikeammiksi ja kalliimmiksi.

Rakennustyön alkuvaiheita syyskuussa 2016. Kuva: Aino Arjas

Kun reilun 60 neliömetrin kokoisen rakennuksen seinät ja katto oli vuodenvaihteeseen mennessä saatu pystyyn, todettiin, että rakennus on kärsinyt kosteudesta. Rakennustyöt jäivät tauolle ja rakennuksen täytti alkuvuodesta kuivauspuhaltimien hurina. Tämän jälkeen asennettiin lattialaatat ja sitten kaikki tarkoitusta varten kerätyt varat olikin käytetty loppuun. Varoja tarvittaisiin rakennustöiden loppuunsaattamiseksi vielä melkoinen summa: 2650 euroa. Tämän lisäksi rakennukseen tarvittaisiin erilaisia kalusteita ja varusteita, kuten leikkauspöytä. Toivomme, että osa näistä saataisiin lahjoituksina - vaikkapa käytettyinä joltain suomalaiselta eläinklinikalta. Kun rakennus saadaan valmiiksi, siellä voidaan järjestää pieniä paikallisia sterilisointitempauksia ja se toimii myös tarhan koirien sairastupana.

Klinikkarakennus maaliskuussa 2017. Kuva: Aino Arjas

Keskeneräisyydestä huolimatta rakennus on jo otettu käyttöön. Viipurin Koirien vapaaehtoiset tyhjensivät ja siivosivat rakennusaikaisen pölyn ja romun ja desinfioivat tilan.

Viipurin Koirien aktiivi Laura Uotila valmistelee rakennusta sterilisointeja varten. 

Ensimmäiset koirat, 4 urosta, leikattiin 30.6. ja viikon kuluttua naapurikaupungista saapunut eläinlääkäri vieraili tarhalla uudelleen. Tällä kerralla leikattiin 5 narttukoiraa. Viipurin Koirat ry korvasi jokaisesta koirasta lääkärille 30 euroa suomalaisten yhdistykselle antamista lahjoitusvaroista. Nyt sterilointeihin tarvittaisiinkin taas lisää varoja.

Ylempi kuva kesäkuun lopusta, alempi kuvattuna 7.7.2017. Rakennuksessa on kalusteena tällä hetkellä vain yksi ruostunut pöytä ja sen päällä vanerilevy. Kuvat: Irina Subbotkina

Kiitämme lämpimästi kaikkia lahjoittajia siitä, että Irinan haaveesta on tulossa totta ja klinikkarakennus on lähellä valmistumista! Rakennustyön viimeistelyyn tarvitaan vielä varoja, sillä rakennuksesta puuttuu mm. ulkoverhoilu. Myös sterilisointityöhön kaivataan jatkuvaa tukea. Katso alta, kuinka voit osallistua ja lahjoittaa. Kaipaamme apua kipeästi!

 

                                                                                                                                                Teksti: Aino Arjas

 

Näin voit osallistua keräyksiin:

Viipurin Koirat ry:n keräystili:
Nordea FI74 1394 3500 1553 91

  • Jos haluat suunnata lahjoituksesi Irinan tarhan klinikan rakentamiseen ja varustamiseen, laita maksun viesti-kohtaan teksti ”klinikka”.
  • Jos haluat tukea sterilisointityötä, käytä viitettä 1041.

Rahankeräyslupa
Luvan numero: POL-2015-14237
Toimeenpanoaika ja -alue: 14.4.2016-6.3.2018 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta
Luvan myöntäjä: Poliisihallitus 14.4.2016