Tiedote 18.7.2017: Koirien tuonti on tauolla

Viipurin Koirat ry ei tällä hetkellä tuo Suomeen koiria, joten adoptoimme koteihin ainoastaan jo Suomessa olevia kotihoitokoiria (http://viipurinkoirat.fi/suomessa-kotia-etsivat). Tuontitauko kestää tämänhetkisen arvion mukaan vielä joitakin viikkoja. Muu tarhakoirien auttaminen ja vierailut molemmilla koiratarhoilla Viipurissa ovat jatkuneet entiseen tapaan.

Koirien tuonti keskeytettiin yhdistyksen omasta aloitteesta väliaikaisesti, kun saimme tietää joidenkin tarhakoirien kantavan suolistobakteeristossaan esbl-ominaisuutta. Se tarkoittaa, että mainitut bakteerit ovat vastustuskykyisiä osalle tunnetuista antibiooteista. Terveelle koiralle pelkkä kantajuus ei aiheuta ongelmia, mutta esbl-bakteerit voivat levitä mm. ulosteen välityksellä toisiin koiriin ja jopa ihmisiin. Ihminen voi tietämättään saada bakteerin elimistöönsä monesta muustakin paikasta, kuten etelänmatkalta. Erilaiset antibioottiresistenssit ovat hyvin tavallista mm. Kaakkois-Aasiassa ja useimmiten ne ovat kantajilleen oireettomia. Jos esbl-ominaisuudella varustettu bakteeri aiheuttaa tulehduksen, sen hoitoon on vähemmän toimivia antibiootteja kuin vastaavaan tavallisen bakteerin aiheuttamaan tulehdukseen. Tästä syystä onkin tärkeää pyrkiä torjumaan resistenttien bakteerien yleistymistä. Perimmäinen syy antibioottiresistenssin kehittymiseen on liiallinen antibioottien käyttö.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat kasvava ongelma kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Viipurilaiset koirat vaikuttavat kokonaistilanteeseen vain hyvin vähän, mutta yhdistyksemme haluaa osaltaan tehdä parhaansa, ettei epätoivottu ominaisuus pääse lisääntymään Suomessa eikä myöskään Viipurin seudulla. Parhaillaan selvitämme koirien esbl-ominaisuuden testaamista tarhoilla. Viipurissa tällaisten näytteiden seulontoja ei tehdä, mutta etsimme ratkaisua yhdessä suomalaisen yhteistyökumppanin kanssa. Lisäksi pyrimme etsimään keinoja, joilla ehkäistään esbl-positiivisuuden syntymistä ja leviämistä tarhaoloissa. Tämä vaatii mm. tiukempaa suunnittelua tarhakoirien antibioottilääkityksiin ja uudistuksia koirien aitauksiin. Mikäli testaukset tarhoilla saadaan toimimaan, tarvitaan myös erilliset tilat negatiivisiksi todetuille koirille.